Hoe bescherm ik mijn inkomen?
Hoe bescherm ik mijn inkomen?
Als je een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning, kijken de adviseurs van Achterhoek Hypotheken niet alleen naar de betaalbaarheid op het moment van afsluiten. Zij kijken ook naar de betaalbaarheid op de lange(re) termijn. Dit betekent dat er in het adviesgesprek ook gesproken wordt over het gewenste inkomen bij pensionering, overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
In de praktijk ervaren we helaas dat veel mensen aangeven dat er in het verleden niet of nauwelijks naar deze situaties (risico’s) is gekeken. We staan er in het dagelijkse leven niet altijd bij stil, maar bovenstaande situaties zijn te belangrijk om over heen te stappen of om zelfs helemaal niet te bespreken. In al deze situaties kan het inkomen namelijk (fors) dalen met als gevolg dat de maandlasten niet meer betaalbaar zijn en/of dat het huidige leef- en uitgavenpatroon niet kan worden voortgezet. Dit kan in het ergste geval leiden tot verkoop van de woning. En dat risico wil bijna niemand lopen.
De adviseurs van Achterhoek Hypotheek begeleiden je hier graag bij. Wij laten je nadenken over het inkomen dat je in de genoemde situaties nodig denkt te hebben. Vervolgens vergelijken we het gewenste inkomen met het daadwerkelijke inkomen. Als daar een negatief verschil in zit bespreken we hoe we dit kunnen opvangen. Daarbij zou het afsluiten van een verzekering een advies kunnen zijn. Bij overlijden noemen we dat een overlijdensrisicoverzekering. Bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid noemen we dat een woonlastenverzekering of een inkomensverzekering.
Met dit advies kun je drie kanten op:
• Je volgt ons advies op
• Je kiest voor een andere invulling
• Je wijst ons advies af
De keuze die je maakt leggen we netjes vast zodat in de toekomst ook duidelijk is hoe onze adviezen en de gemaakte keuzes tot stand zijn gekomen.
Hoe logisch bovenstaande werkwijze misschien ook klinkt, helaas zien we dat lang niet iedereen op deze manier wordt geadviseerd met mogelijk alle gevolgen van dien.
In een volgend artikel gaan we dieper op de type verzekeringen in.