Uw huis energiezuinig maken met de hypotheek
De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Wanneer je niet al je spaargeld wil uitgeven aan het energiezuinig maken van je huis kun je overwegen om dit met een hypotheek te doen.
De voordelen van verduurzamen
Besparing op energie en belasting
Door energiebesparende maatregelen te treffen, kun je flink besparen op je energierekening en -belasting. Door bijvoorbeeld je huis te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, worden je gas- en stroomrekening lager en betaal je minder belasting.
Investering in de waarde van je huis
Door je huis te laten isoleren, krijgt je huis een beter energielabel. Zo levert een woning met energielabel D gemiddeld € 13.500,– meer op dan een woning met energielabel G. Verduurzaming verbetert ook de verkoopbaarheid van de woning. Een energiezuinige woning is sneller en makkelijker te verkopen.
Beter voor binnen- en buitenklimaat
Verduurzaming heeft meer voordelen. Zo houdt isolatie in de zomer je huis koel, en in de winter warm. Doordat je minder CO2 uitstoot, lever je ook een actieve bijdrage aan een beter klimaat.
Vaart maken met verduurzaming van huizen
De overheid wil vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als duurzame alternatieven (warmtenet of warmtepomp) niet mogelijk of te duur zijn. Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer vindt het Kabinet. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is het op meerdere manieren een duurzame investering.
Zo werkt het Energiebespaarbudget
Met het Energiebespaarbudget is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Voorwaarde hierbij is dat dit extra bedrag volledig aan energiebesparende maatregelen besteed wordt. Meer lenen betekent hogere maandlasten, maar meestal bespaar je dat direct op je energierekening.
Je kunt gebruik maken van het Energiebespaarbudget bij het kopen van een huis, het oversluiten van de hypotheek en het verhogen van de hypotheek. Wij bekijken of deze aanvullende lening past bij jouw situatie.
Bij het afsluiten van de hypotheek bepaal je hoeveel geld je extra wilt lenen om je huis te verduurzamen. Dit wordt gereserveerd als Energiebespaarbudget, waarmee je later kunt gaan verduurzamen. Je hoeft dus bij het afsluiten van de hypotheek nog niet te kiezen welke energiebesparende maatregelen je gaat treffen. Wel zo makkelijk.
Achterhoek Hypotheken helpt om het juiste Energiebespaarbudget te bepalen en neemt dit mee in de hypotheekaanvraag. De hypotheekverstrekker zet de extra lening voor energiebesparende maatregelen in een bouwdepot. Als je kosten hebt gemaakt, stuur je de factuur naar de hypotheekverstrekker. Als de kosten passen binnen het Energiebespaarbudget, wordt de factuur betaald.
Ben je voornemens om te verduurzamen en wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Neem dan contact op met één van de adviseurs van Achterhoek Hypotheken.