Wat is een woonlastenverzekering?

Stel, je raakt arbeidsongeschikt of werkloos en opeens heb je minder inkomen. Dan kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn om de hypotheek te betalen en/of in je levensonderhoud te voorzien. Wil je dit risico uitsluiten? Dan kan een woonlastenverzekering uitkomst bieden.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het risico van arbeidsongeschiktheid (en werkloosheid) te beperkt wordt besproken. Enerzijds begrijpelijk, omdat arbeidsongeschiktheid een lastig onderwerp is. Echter, adviseurs zijn bij wet verplicht om deze risico’s goed te bespreken. Klanten betalen voor advies en bemiddeling en ze mogen wat ons betreft dan ook verwachten dat ze op een volledige en juiste en manier worden geïnformeerd en geadviseerd zodat ze een weloverwogen keuze ten aanzien van deze risico’s kunnen maken.

De adviseurs van Achterhoek Hypotheken hechten veel waarde aan een passend en goed advies. Daarom stellen zij iedere klant de volgende vraag:

  • Hoeveel inkomen heb je nodig als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt?

De ervaring leert dat veel van onze klanten de huidige inkomsten en uitgaven goed naast elkaar zetten en vervolgens kijken wat er zou kunnen wijzigen bij arbeidsongeschiktheid (van één van beide). Waarop zou je kunnen en willen bezuinigen? Of verwacht je juist extra kosten? Uiteindelijk komt iedereen op een gewenst netto inkomen per maand uit.

Het lastige bij het risico van arbeidsongeschiktheid is dat je op voorhand niet weet in welk scenario je terecht komt. Bij werkloosheid is het duidelijk dat je geen baan hebt, maar bij arbeidsongeschiktheid zijn er heel veel scenario’s en die kunnen we niet allemaal uitwerken en bespreken. We gaan hierover met elkaar in gesprek en kiezen we een uitgangspunt.

Wij vergelijken vervolgens het gewenste inkomen met het daadwerkelijke inkomen bij arbeidsongeschiktheid in het gekozen scenario. Hierbij houden we rekening met eventuele voorzieningen die de werkgever heeft geregeld en natuurlijk ook met de vangnetten vanuit de overheid.

Bij een negatief verschil heb je een aantal opties. Als je spaarmiddelen achter de hand hebt om het tekort op te vangen is het afsluiten van een verzekering wellicht niet nodig. Of misschien wil en kan je partner in die situatie wel meer werken? Je moet jezelf wel de vraag stellen hoe reëel deze opties zijn voor de lange termijn. Tot slot kan het afsluiten van een woonlastenverzekering een oplossing zijn om het tekort op te vangen.

Een woonlastenverzekering keert maandelijks een bedrag uit als je arbeidsongeschikt (en/of werkloos) raakt. Met deze uitkering kun je gedurende een bepaalde periode een deel van de maandlasten betalen. Voor een woonlastenverzekering betaal je maandelijks een premie. De hoogte van de premie hangt onder andere af van je leeftijd, het verzekerde bedrag, de eigen risico periode en de duur dat je de uitkering wilt ontvangen.

Tot slot willen we je nog even op het volgende wijzen. Als je een woonlastenverzekering afsluit word je verzocht om een online gezondheidsverklaring in te vullen. Aan de hand van de antwoorden kan de verzekeraar besluiten om een hogere premie in rekening te brengen, bepaalde risico’s uit te sluiten of in het ergste geval om de verzekering zelfs te weigeren.

Vragen?
Neem contact met ons op:

We komen graag bij je langs, maar een afspraak op de volgende kantoren is ook mogelijk.

Aalten
Industriestraat 1

Eibergen
JW Hagemanstraat 24

Deel deze pagina