HomeWijzigingen in het taxatiebeleid vanaf juli 2021

Wijzigingen in het taxatiebeleid vanaf juli 2021

Per 1 juli 2021 is het voor geldverstekkers niet meer mogelijk een financiering af te geven op basis een modelwaarde rapport of WOZ-waarde. Tevens zal op die datum het nieuwe rapportmodel zijn intrede doen. Dit heeft impact op iedereen die betrokken is bij financieringen en taxaties.

Nieuw rapport model 2021

Vanaf 1 juli 2021 zullen taxatierapporten worden uitgewerkt in een nieuw rapportmodel. Dit model wordt voor klanten beter leesbaar en er wordt op een aantal aspecten veel uitgebreider ingegaan. Zo zal dieper worden ingegaan op de bouwkundige aspecten van de woning. Ook wordt dieper ingegaan op de onderhoudskosten per direct en op de langere termijn. Ook zal het energiezuinige karakter van de woning en de mogelijkheden hieromtrent een grotere rol gaan spelen. Het kan straks voorkomen dat een taxateur het bouwkundige onderdeel moet uitbesteden aan een bouwkundig specialist. Deze dient dan een bouwkundig rapport op te stellen welke gevoegd gaat worden bij het taxatierapport. De verwachting is dat dit zal leiden tot hogere tarieven voor de klanten.

Bureauwaardering

Modelmatige rapportages mogen door geldverstrekkers per 1 juli 2021 niet meer worden gebruikt bij het verstrekken of aanpassen van een hypotheek. Hiervoor wordt een alternatief genaamd ‘Bureauwaardering’ (hybride taxatie of desktoptaxatie) in de markt gezet. De geldverstrekkers bepalen of deze waarderingen (en onder welke omstandigheden) mogen worden gebruikt. De praktijk zal uitwijzen hoe dit eruit gaat zien. De verwachting is dat deze bureauwaarderingen minder vaak kunnen worden ingezet.

Gevolgen voor onze klanten?

We gaan er niet aan ontkomen dat taxatierapporten vanaf 1 juli 2021 duurder gaan worden. De verwachting is verder dat de overgang naar dit nieuwe model gepaard gaat met de nodige gewenning bij alle betrokkenen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een vertraging in de doorlooptijden.

Neem contact op

Vragen?
Neem contact met ons op:

We komen graag bij je langs, maar een afspraak op de volgende kantoren is ook mogelijk.

Aalten
Driessenshof 119

Eibergen
JW Hagemanstraat 24

Neem contact met ons op

Deel deze pagina