Overdrachtsbelasting wordt deels afgeschaft in 2021: Wie betaalt wel en wie niet?

Vanaf 2021 wordt de overdrachtsbelasting deels afgeschaft. De plannen zijn inmiddels door de zowel de Eerste als Tweede Kamer aangenomen. Wie betaalt wel overdrachtsbelasting en wie niet? Vier vragen over de nieuwe verhuisbelasting in 2021.

Wie hoeven vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aanschaf van een huis?

Alle kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf de woning gaan betrekken worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het maakt niet uit of zij ooit eerder een woning hebben gekocht.

En wat gebeurt er vanaf 1 april?

Vanaf 1 april 2021 wordt de grens voor de vrijstelling € 400.000,-. Deze vrijstelling geldt per woning en niet per persoon. Is de woning duurder dan € 400.000,-, dan betaal je over het hele bedrag 2% overdrachtsbelasting. Ook dan geldt de eis dat je de woning zelf moet bewonen.

Wie betalen wel overdrachtsbelasting bij de koop van een huis?

Kopers van 35 jaar of ouder of kopers die vanaf 2021 al eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Voorwaarde is dat zij zelf in de gekochte woning gaan wonen en dat schriftelijk aangeven bij een notaris. Kopers die niet zelf in de woning gaan wonen, zoals beleggers en investeerders, betalen 8% overdrachtsbelasting. Dat geldt ook voor ouders die een woning kopen voor hun kind. De Belastingdienst controleert achteraf of een koper zelf in de gekochte woning woont of niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling.

Een stel koopt samen een huis. Wat nu als een van de kopers boven de 35 is en de andere daaronder?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting is persoonlijk. Degene van 35 jaar of ouder betaalt 2%, de koper jonger dan 35 jaar betaalt geen overdrachtsbelasting over zijn of haar deel.

Vragen?
Neem contact met ons op:

We komen graag bij je langs, maar een afspraak op de volgende kantoren is ook mogelijk.

Aalten
Industriestraat 1

Eibergen
JW Hagemanstraat 24

Deel deze pagina